Rökt musselsoppa

Det här var lättare att göra och blev godare än jag kunnat tro.

Ingredienser 4 personer
2 kilo blåmusslor
250 g rökt sidfläsk
8 scharlottenlökar
6 klyftor vitlök
1 dl olivolja
4 dl vitt vin
8 dl fiskbuljong eller vatten + fond
2 burkar körsbärstomater
6 dl grädde
bladpersilja

Gör så här
Skrubba musslorna och släng alla som inte stänger sig när du knackar på den. Skär fläsket i tärningar. Hacka löken, vitlöken och persiljan. Stek fläsket i oljan, tillsätt lök och vitlök. Häll i tomat, vin och buljong, koka upp. När det kokar, häll i musslorna och lägg på ett lock. Koka tills musslorna öppnat sig, 3-4 minuter. Sila över buljongen till en ny kastrull. Tillsätt grädden och låt koka några minuter. Mixa soppan skummig. Servera musslorna på ett fat och soppan i en skål, strö över persilja. Servera med bröd att doppa i soppan.

Det var kalasgott att fiska upp tomater och fläsktärningarna och lägga i soppan. Musslorna går åt till fyra personer men det blev soppa över till lunchen dagen efter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *