Moussetårta med marängtopp

En sån här tårta räcker till 20 personer, give or take.

Ingredienser
Botten
250 g mandelmassa
50 g mörk choklad
Chokladmousse
2 gelatinblad
400 gmjölkchoklad
1 dl mjölk
4 dl vispgrädde
1½ dl matlagningsyoghurt
Hallonmousse
7 gelatinblad
500 g hallon
2 dl strösocker
1 dl vatten
2 burkar matlagningsyoghurt
8 dl vispgrädde
Maräng
10 äggvitor
750 g strösocker

Gör så här
Botten Riv mandelmassan, smält chokladen och blanda. Kavla klumpen mellan plastfolie, det är lättare än att trycka ut den när det är så liten mängd. Fyll bottnen av en tårtring.
Mjölkchokladmousse Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten. Hacka mjölkchokladen fint. Koka upp mjölken i en liten kastrull. Rör ner gelatinet och rör tills det smält. Rör ner chokladen i mjölken och rör tills all choklad smält, ställ åt sidan och låt svalna. Vispa grädden fluffig och vänd ner youghurten. Vänd ner lite grädde i taget i chokladen. Häll på bottnen och ställ i frysen.
Hallonmousse Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten. Mixa hallonen och passera dem i en finmaskig sil för att få bort så mycket kärnor som möjligt. Värm vatten och socker i en kastrull tills allt socker smält. Lägg i gelatinet och lös upp det i sockervattnet. Låt svalna något innan det rörs ner i hallonpurén.
Tips Ha inte för kall puré, då trådar sig gelatinet när det blandas. Försök att alltid ha rumstempererade ingredienser.
Vispa grädden fluffig. Rör ner yoghurten i hallonblandningen och vänd sedan försiktigt ner grädden. Häll moussen på den andra som nu hunnit stelna till i frysen. Ställ i frysen under natten. Ta ut tårta ur frysen i god tid och lossa den från formen.
Maräng Lägg socker och äggvitor i en bunke över vattenbad. Vispa hela tiden tills blandningen är tjock och blank. Fyll en strut och spritsa på tårtan. Bränn med en brännare.

Låt tårtan tina minst 6 timmar i kylen innan den äts. Är den dock lite frostig i mitten är det rätt fräscht.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *